Vliegbindwedstrijd 2016

Verslag  Vlieg bind wedstrijd 2016

Dinsdagavond 20 december 2016 was het weer zover.

Op de laatste clubavond van het jaar stond  traditioneel de Lure and Emerger Vliegbind Wedstrijd weer op het programma en dit jaar, na 2x een Zalmvlieg te hebben gebonden, had de commissie het nu op een heel andere boeg gegooid!
De 15 deelnemers waren vooraf in het gehele ongewisse gelaten over de te binden vlieg(en) en de spanning was te snijden, zeker om de winnaar van de vorige 2 edities, Hans Matthijsse, van zijn “troon” te stoten.
Na de inleiding over de wedstrijd regels, kwam de opdracht tevoorschijn, en men werdt geacht om binnen 1,5 uur 3 vliegen te binden.
In de categorie droge vlieg, “de Klinkhamer” in de categorie nymph, “de Beatis Nymph” en in de categorie streamer, “de Muddler Minnow”
Deze 3 patronen, door een commissie van wijze vliegbinders samengesteld, werden middels de beamer geprojecteerd op het scherm als voorbeeld, en daarbij kreeg iedere deelnemer een enveloppe met de geselecteerde bindmaterialen per patroon uitgereikt. Geen bindbeschrijving, alleen het voorbeeld en de benodigde materialen, dus restte de deelnemers een mooie uitdaging er wat moois van te maken.
Gerrit en Jan fungeerden als “zaalwacht” en de jury, bestaande uit Rinus, Kampo en Sjaak, zonderden zich af in afwachting van de aangeleverde patronen.
De opdracht was duidelijk, van de 3 patronen moest men er minimaal 2 aanbieden ter jurering, met dien verstande dat de Klinkhamer er bij MOEST zitten!!
De meeste binders hadden toch wel wat moeite met de Klinkhamer en de Beatis Nymph, maar de Muddler bleek de “kuitenbijter” van de avond te zijn!
Zo rond 21:30 uur had iedereen zijn tableautje (voorzien van tafelnummer, waarbij de jury uiteraard geen idee had over de identiteit van de betreffende binder) met 3 vliegen ingeleverd en kon de jury de beoordeling volmaken.
Uiteindelijk kwam de jury met het verlossende woord, “we hebben een uitslag” !!
De 3e plaats ging naar Marc van Stee, de 2e plaats ging naar Jaap Verdonk, die heel strategisch de lastige Muddler achterwege had gelaten, en de 1e plaats wederom unaniem naar de topbinder van onze vereniging, Hans Matthijsse!! (Chapeau Hans!!)
Allen ontvingen een trofee en een door Megafish gesponsorde waardebon, en de wisselbeker ging omwille van de 3e keer winst op rij, definitief naar Hans Matthijsse.
Iedereen bedankt voor de deelname aan de 3e L&E Vliegbindwedstrijd, op naar 2017!!

hans-matthijsse2  jaap-verdonk mark-van-stee

Namens de Bindwedstrijd Commissie;

Gerrit Werff/Jan Keur/Kampo Scholte/Sjaak Tazelaar/Rinus van Belzen
(foto’s Rinus van Belzen)