Vliegvissen in de Eifel

Door Jan Keur

Het vliegvissen op Forel en Vlagzalm in de Eifel, verschilt wat betreft de technieken, hengels en vliegen, niet veel met de naburige Ardennen ware het niet dat de Eifelbeken doorgaans een wat beter visbestand hebben dan haar Ardense equivalenten.  De reden zal in het beleid vande Duitse visrecht hebbende liggen!  Uitzettingen zoals in de Ourthe worden wel gedaan, maar veel minder frequent, daarnaast is er veel beter controle op meenemen van vis.  Ook de doorsnee Duitser neemt niet zoveel vis mee, zoals hun Waalse buren wel doen!

Goed, we gaan dus vliegvissen op Eifelbeken en die zijn er legio. De bekendste is de Kyll, maar daarnaast zijn er tal van andere, goed bevisbare beken en deze zal ik, in combinatie met de mij bekende stekken, zoveel mogelijk omschrijven.

Kyll Birresborn;

Viswater Kyll
plaats Birresborn
lengte traject 6 kilometer
gemiddelde diepte Gemiddelde diepte 0,75 m, pools tot 2 m.
gemiddelde breedte 12 – 15 meter
type water
Snel stromende stukken afgewisseld met diepere pools en langzaam stromende stukken, rolstenen bodem, stukken met grove kiezel, stukken met hardstenen bodem, soms een modderige (zachte) bodem.
oeverbegroeiing
Overhangende bomen, stukken bosrand met kruipdoor-sluipdoor stekken, meerdere open stukken met weideland.
visbezetting
Bruine forel, regenboogforel, vlagzalm, kopvoorn en barbeel.
vergunningen verkoopadres
Hotel zur Krone
Mürlenbacherstraße 1
54574 Birrsborn / Vulkaneifel
telefoon: 0049 (0) 6594214
e-mail: hotel-zur-krone@t-online.deKleine Villa am Turm
(vliegvisschool aanwezig)
Poststr. 12
54574 Birresborn
tel: 0049 (0) 6594 92 11 480
vergunningen prijs
€ 13,00 per dag. Maximaal 2 vergunningen per dag worden uitgegeven, maar aan deze stelling houd men zich (gelukkig?) niet!!
voorwaarden
Minstens 2 overnachtingen bij hotel of pension in Birresborn. Het traject loopt vanaf de Michelbach tot 300 meter onder de Mariakapel. Alleen vliegvissen is toegestaan. Weerhaakloos.
seizoen
15 maart – 14 oktober
overnachtingen
Hotel Zur Krone, of het Jana Haus wat ook door Zur Krone wordt uitgbebaat en waar met met grote groepen terecht kan. http://www.ferienhaus-jana.com/outframe.asp

De Kyll bij Birresborn is een prima stek voor gevorderden, alswel voor beginners!